Da li je potreban zeleni karton iz Crne Gore za Hrvatsku?

Kretanje automobilom kroz EU podrazumijeva poznavanje pravila o zelenim kartonima. U nastavku ćemo objasniti da li je potreban zeleni karton iz Crne Gore prilikom odlaska u Hrvatsku automobilom.

SADRŽAJ:

Šta je zeleni karton?

Zeleni karton predstavlja međunarodno važeće osiguranje od autoodgovornosti, koje pokriva štete u inostranstvu. Izdaje se uz standardnu polisu osiguranja vozila.

Podsistem zelenih kartona

Od 2021. godine Crna Gora je punopravna članica Podsistema zelenih kartona, koji obuhvata većinu evropskih država. U tim zemljama crnogorska vozila ne trebaju posjedovati zeleni karton.

Povezani tekstovi:

Ukinuta kontrola zelenih kartona u Hrvatskoj

Kako je Hrvatska članica Podsistema zelenih kartona, crnogorska vozila ne moraju imati zeleni karton prilikom ulaska u ovu zemlju. Hrvatske vlasti su ukinule provjeru ovog dokumenta na granici.

Nema zahtjeva za zelenim kartonom

Na graničnim prelazima između Crne Gore i Hrvatske se više ne vrši provjera postojanja zelenog kartona. Sva crnogorska vozila mogu ući u Hrvatsku i bez ovog dokumenta. Dovoljno je da priložite pasoš i vozačku dozvolu

Olakšano putovanje između Hrvatske i Crne Gore

Ovo važi u oba smjera – hrvatska vozila takođe ne trebaju zeleni karton za ulazak u Crnu Goru. Kontrole zelenih kartona su ukinute u međusobnom saobraćaju dvije države. Time je olakšano putovanje automobilom.

Pročitajte više:

Upravljanje tuđim vozilom iz Crne Gore u Hrvatsku

Ukoliko u Hrvatsku ulazimo vozilom koje nije vaše, morate imati ovlašćenje vlasnika i kopiju njegove vozačke dozvole. Ovlašćenje ne mora biti prevedeno hrvatski jezik.

Zaključak: Zeleni karton za Hrvatsku

Zeleni karton nije potreban za ulazak crnogorskih vozila u Hrvatsku, niti hrvatskih vozila u Crnu Goru

Obje države su članice Podsistema zelenih kartona gdje su ukinute provjere ovog dokumenta na granicama. Putovanje je olakšano u međusobnom saobraćaju dvije susjedne zemlje.