Antivirusni softveri: šta su i kako nas štite

U današnjem globalno povezanom svijetu, gdje je internet vitalni dio našeg svakodnevnog života, prijetnja kompjuterskih virusa i zlonamjernog softvera je velika. U svakom trenutku u digitalnom svijetu je aktivno oko 970 miliona zlonamjernih virusa i malvera. Ovi zlonamjerni programi mogu izazvati pustoš na našim digitalnim uređajima, ugrožavajući našu privatnost, krađu osjetljive informacije i uzrokuju značajnu štetu.

Srećom, imamo antiviruse koji štiti naše uređaje i štiti nas od zlonamjernih digitalnih prijetnji hakera. 

U ovom tekstu ćemo ući u svijet programa koji su antivirus zaštita, istražujući kako oni funkcionišu, prednosti koje pružaju, različite vrste dostupnih i njihovu efikasnost u održavanju sigurnosti naših sistema.

SADRŽAJ:

Kako radi antivirusni softver

Antivirusni softver je dizajniran da otkrije, spriječi i ukloni zlonamjerni softver hakera sa naših računara i uređaja. To postiže primjenom različitih tehnika i tehnologija. 

Šta je antivirus zaštita i kako nam može pomoći

Instaliranje antivirusnog softvera na vaš uređaj kontinuirano skenira vaše fajlove, programe i dolazne podatke u potrazi za znakovima poznatih virusa ili sumnjivog ponašanja.

Ako pronađe potencijalnu prijetnju, ili stavlja u karantin ili briše zaraženi fajl kako bi spriječio daljnju štetu. 

Kako se programski virusi šire?

Razumijevanje načina na koji se zlonamjerni programski virusi šire je ključno za razumijevanje važnosti antivirusnih softvera i zaštite. Virusi se mogu infiltrirati u naše računare na različite načine, a neki od najpoznatijih su:

Email prilozi (fajlovi): Virusi se mogu sakriti unutar naizgled bezopasnih priloga u emailovima. Otvaranje ovih priloga može pokrenuti virus i zaraziti vaš sistem.

Zaražene web stranice: Posjeta kompromitovanim web sajtovi može izložiti vaš računar zlonamjernom softveru. Preuzimanja i zlonamjerne skripte su uobičajene metode.

Vanjski uređaji za memoriju: Dijeljenje fajla putem zaraženih USB diskova ili vanjskih tvrdih diskova može uvesti viruse u vaš sistem.

Preuzimanja nelegalnih softvera: Preuzimanje softvera iz nepouzdanih izvora povećava rizik od zaražavanja zlonamjernim softverom vašeg uređaja. Krekovan ili piratski softver posebno je poznat po tome što prenosi viruse.

Društveni inženjering: Sajber kriminalci često koriste tehnike društvenog inženjeringa da prevare korisnike da preuzmu zaražene fajlove ili kliknu na zlonamjerne linkove.

POPULARNO:

Prednosti antivirusnog softvera

Korištenje antivirusnog softvera nudi nekoliko prednosti u zaštiti naših digitalnih života:

Otkrivanje zlonamjernog softvera: Antivirusni programi izvrsni su u prepoznavanju i uklanjanju poznatih prijetnji zlonamjernog softvera, sprječavajući ih da nanose štetu.

Skeniranje u realnom vremenu: Antivirusni softver kontinuirano nadzire vaš računar, skenirajući datoteke i programe u realnom vremenu kako bi otkrio i neutralizirao sve nove prijetnje.

Web Protection: Mnogi antivirusni programi uključuju funkcije zaštite weba koje upozoravaju korisnike na potencijalno opasne web stranice, blokirajući pristup kako bi se spriječila infekcija.

Sigurnost e-pošte: Antivirusni softver može skenirati dolazne i odlazne emailove, otkrivajući i blokirajući zlonamjerne priloge ili veze koje bi mogle ugroziti vaš sistem.

Performanse sistema: Neki antivirusni softveri optimiziraju performanse sistema otkrivanjem i uklanjanjem nepotrebnih datoteka, oslobađajući vrijedne resurse.

Vrste antivirusnih programa

Dostupni su različiti tipovi antivirusnih programa koji zadovoljavaju različite potrebe i preferencije:

  1. Tradicionalni antivirus: Ovi programi nude osnovne mogućnosti skeniranja i uklanjanja virusa, obično s dodatnim funkcijama kao što su zaštita u realnom vremenu i redovna ažuriranja.
  2. Internet Security Suites: Ovi sveobuhvatni paketi uključuju ne samo antivirusnu zaštitu već i dodatne funkcije kao što su zaštita fire-walla, anti-phishing, roditeljski nadzor i bezbjedno surfovanje.
  3. Antivirus u Cloud-u: Ovaj tip antivirusnog softvera koristi moć računarstva u Cloud-u kako bi pružio zaštitu u realnom vremenu i brže otkrivanje virusa.
  4. Besplatni antivirusni softver: Mnoge renomirane antivirusne kompanije nude besplatne verzije svog softvera sa ograničenim funkcijama, što ih čini isplativom opcijom za osnovnu zaštitu.

Tehnike otkrivanja virusa:

Više od 350 hiljada zlonamjernih virusa se otkrije svakog dana. Najzaslužniji za to su antivirus softveri. 

Antivirusni softver koristi više tehnika za otkrivanje i prepoznavanje zlonamjernog softvera. Neke od tehnika su

  • Detekcija zasnovana na potpisu: Ova metoda uključuje poređenje datoteka i programa sa bazom podataka poznatih potpisa zlonamjernog softvera. Ako se pronađe podudaranje, antivirusni softver poduzima odgovarajuće mjere.
  • Heuristička analiza: Antivirusni programi koriste heurističke algoritme za identifikaciju sumnjivog ponašanja i obrazaca koji mogu ukazivati ​​na prisustvo ranije nepoznatog zlonamjernog softvera.
  • Detekcija zasnovana na ponašanju: Praćenjem ponašanja datoteka i programa, antivirusni softver može otkriti zlonamjerne aktivnosti koje odstupaju od normalnog rada sistema.
  • Sandbox Analysis: Neki antivirusni programi koriste virtuelno okruženje koje se zove sandbox za izvršavanje sumnjivih datoteka i posmatranje njihovog ponašanja. Ova tehnika pomaže u identifikaciji i analizi novog ili nepoznatog zlonamjernog softvera.

Koliko su efikasni antivirusni programi?

Iako antivirusni softver igra ključnu ulogu u zaštiti naših sistema, važno je napomenuti da nijedan antivirusni program ne može pružiti 100% zaštitu od svih prijetnji. Novi zlonamjerni softver koji se stalno razvijaizazovi proizvođači antivirusnih programa kako bi svoje baze podataka održavali ažurnim. 

Međutim, koristeći renomirani antivirusni softver i upražnjavanje navike sigurnog korišćenja weba značajno smanjuju rizik od napada.

Zašto biste trebali koristiti softver za pravljenje rezervnih kopija?

Osim korištenja antivirusnog softvera, jednako je važno redovno praviti sigurnosnu kopiju važnih fajlova. Softver za bekap podataka kreira kopije vaših datoteka, bezbjedno ih memoriše na eksternim diskovima ili platformama zasnovanim na Cloudu. 

U slučaju napada zlonamjernog softvera ili kvara sistema, nedavna sigurnosna kopija vam omogućava da vratite svoje fajlove i smanjite gubitak podataka.

Najpopularniji antivirus softveri i zaštite za uređaje

Najbolji i najjeftiniji antivirusni softver

Kada je u pitanju odabir antivirusnog softvera, na tržištu postoji nekoliko renomiranih opcija. Evo nekoliko popularnih izbora koji imaju i svoje besplatne antivirus verzije:

  • Avast
  • AVG
  • BitDefender
  • F-Secure
  • G Podaci
  • Kaspersky
  • McAfee
  • Norton
  • Panda
  • Symantec
  • Trend Micro

Rezime

Antivirusni softver djeluje kao vitalni štit protiv uvijek prisutne prijetnje zlonamjernog softvera i virusa. 

Razumijevanjem načina na koji radi, različitih dostupnih tipova i tehnika njihove detekcije, možemo donijeti informirane odluke o odabiru najboljeg antivirusnog rješenja za naše potrebe. 

Upamtite, kombinacija antivirusnog softvera sa praksama bezbjednog korišćenja uređaja i redovnih bekupova obezbeđuje snažnu odbranu od digitalnih pretnji, omogućavajući nam da mirno uživamo u svojim digitalnim “životima”.