Kupovina automobila na lizing ili kredit: Koji je najbolji izbor?

Ko ne bi htio da vozi novi automobil? Pa svako ima želju da sjedne u “gajnc” novog četvorotočkaša i osjeti “fabrički” miris auta. Ali, danas nije lako kupiti novi automobil za gotovinu. Zato mnogi pribjegavaju lizingu ili kreditu za auto. Međutim, sigurni trebate li kupiti auto na lizing ili uzeti kredit? Donošenje ispravne odluke može biti teško jer postoje prednosti i mane obje opcije. 

U ovom tekstu razmotrit ćemo ključne razlike između lizinga za auto i kredita za auto, kao i faktore koje trebate uzeti u obzir pri donošenju odluke.

SADRŽAJ:

Lizing za auto

Lizing automobila je ugovor u kojem lizing kuća kupuje vozilo za vas, a vi plaćate mjesečne rate kako biste ga koristili. Na kraju lizing ugovora, možete odlučiti hoćete li vratiti auto i uzeti novi lizing ili kupiti auto za ugovorenu ostatak vrijednosti.

Postoje dvije vrste lizinga za automobilefinansijski i operativni. Kod financijskog lizinga, vi preuzimate većinu troškova i rizika vlasništva automobila. Kod operativnog lizinga, lizing kuća zadržava vlasništvo i vi jednostavno unajmljujete auto na određeno vrijeme.

Pogledajte lizing ponudu preko našeg Lizing kalkulatora.

Prednosti lizinga automobila uključuju:

  • Niže mjesečne rate u usporedbi s kreditom
  • Nema potrebe za velikim početnim pologom
  • Troškovi održavanja i servisiranja su često uključeni
  • Jednostavnije je vratiti auto i uzeti novi lizing nakon isteka ugovora

Nedostaci lizinga automobila:

  • Morate vratiti auto na kraju ugovora, osim ako ga ne otkupite
  • Kašnjenje s plaćanjem rata može dovesti do oduzimanja automobila
  • Obično se plaćaju dodatne naknade, kao što je naknada za obradu zahtjeva

Preporučeno za čitanje:

Kupovina automobila na lizing ili kredit: Koji je najbolji izbor?

Kredit za auto

Kredit za kupovinu automobila funkcioniše slično kao i svaki drugi kredit – posuđujete novac od banke ili mikro kreditne institucije i otplaćujete taj iznos u mjesečnim ratama. Razlika je u tome što je novac namijenjen isključivo za kupovinu određenog vozila.

Uradite obračun preko kalkulatora kredita.

Možda vas interesuje: Šta je Euribor i kako utiče na vašu kamatnu stopu

Prednosti kredita za auto uključuju:

  • Postajete vlasnik automobila čim ga kupite
  • Na kraju otplate kredita, auto je u potpunosti vaš
  • Kamate su obično niže nego kod lizinga
  • Možete prodavati, mijenjati ili zadržati automobil bez ograničenja

Nedostaci kredita za kupovinu automobila:

  • Zahtijeva veći početni polog, obično 20% cijene automobila
  • Ako ne možete otplaćivati rate, banka može oduzeti auto
  • Morate otplatiti cjelokupni iznos kredita bez obzira želite li zadržati auto ili ne

Kreirajte lizing ponudu preko lizing kalkulatora potpuno besplatno:

Tržište lizinga i kredita za automobile u Srbiji i Crnoj Gori

Prema podacima Udruženja lizing kompanija Srbije, u 2021. godini je realizovano preko 9.500 ugovora o finansijskom lizingu vozila u Srbiji u ukupnoj vrijednosti od 120 miliona evra. 

Najtraženiji su bili mali gradski automobili, dok je prosječna vrijednost ugovora o lizingu iznosila 12.500 evra. Kamatne stope na lizing automobile se kreću između 3% i 8%, u zavisnosti od učešća, roka otplate i kreditnog rejtinga.

U Crnoj Gori je u 2021. godini realizovano preko 1.100 ugovora o finansijskom lizingu vozila ukupne vrijednosti 17 miliona eura. Najzastupljeniji model lizinga je finansiranje putničkih automobila, a kamatne stope se uglavnom kreću između 3% i 7%.

Što se tiče kredita, u Srbiji je tokom 2021. odobreno preko 190.000 gotovinskih kredita za kupovinu automobila u ukupnom iznosu većem od 450 miliona evra. Kamatne stope na auto kredite uglavnom se kreću od 2% do 5% godišnje. 

U Crnoj Gori je tokom 2021. plasirano oko 6.500 auto kredita ukupne vrijednosti veće od 40 miliona eura, uz kamate od 3% do 8%.

Kada se uporede lizing i kredit, lizing obično ima niže kamatne stope ali zato zahtijeva veće učešće od 20-30%. Za kredit su potrebni manji ulog i niža rata, ali su zato kamate nešto više. U oba slučaja potrebno je dobro proučiti ponudu banaka i lizing kuća kako bi se pronašli najpovoljniji uslovi.

Ključni faktori za donošenje odluke

Prilikom odlučivanja između lizinga i kredita za auto, razmislite o sljedećem stvari da bi napravili pravi izbor:

  • Koliko dugo planirate voziti automobil? Ako želite češće mijenjati automobile, lizing može biti bolja opcija.
  • Možete li priuštiti veliki početni polog? Ako ne, lizing vam omogućava automobile s nižim ili nikakvim početnim ulogom.
  • Koje su vam važnije – niže mjesečne rate ili vlasništvo nad automobilom? Lizing ima niže mjesečne rate, ali s kreditom ste vlasnik auta.
  • Koliko vam je važna mobilnost i fleksibilnost? Lizing omogućava lakšu zamjenu automobila nakon isteka ugovora.
  • Koji model financiranja vam više odgovara? Provjerite detalje ugovora i odaberite onaj koji vam najbolje odgovara.

Lizing za automobile ili kredit?

I lizing za automobile i kredit imaju svoje prednosti i mane pri kupovini novog automobila. Razmislite o svojim financijskim mogućnostima, planovima vezanim uz automobil i osobnim sklonostima kako biste odlučili što vam najbolje odgovara. 

Budite spremni pregovarati o pojedinostima ugovora kako biste dobili najpovoljnije uvjete. Uz pažljivo planiranje, i lizing i kredit za auto vam mogu omogućiti vožnju novog vozila.

Povezano: